Bio Info Source szemléletmód

Mi is az a Bio Info Source szemléletmód?

A Bio Info Source szemléletmód alapja a biofizika és a pszichofiziológia. Lényege, hogy az emberi szervezetet, mint komplex egészet nézi és a belső szabályzási és működési zavarok felderítésére koncentrál biofizikai szinten. Figyelembe veszi az epigenetikai hátteret, vagyis a hozott hajlam lehetőségét. Az érzelmek, a vegetatív idegrendszer és a testi folyamatok együttes értékelésével rámutat a betegség kialakulási folyamatára, az érzelmektől a fizikai tünetekig, vagyis a problémák okait keresi, ok-okozati összefüggésekben.

Az egészségünkre hatást gyakorló tényezők

Tehát az egészségre átfogó hatást gyakorló ideg-, hormon- és immunrendszer állapotát és az azokat alapvetően befolyásolónégy tényezőt tárja fel:
  • az örökletes faktorok
  • a kiállt stressz és annak kezelése
  • viselkedési mintázataink, érzelmi életünk érettsége
  • az időfaktor, vagyis mennyi ideig áll fenn egy adott stresszes élethelyzet

Ezt a négy tényezőt tartja szem előtt Bio Info Source szemléletmód. Figyelembe véve, hogy egy adott probléma még csak érzelmi és vegetatív szinten van jelen, vagy már egy régóta fennálló, tartós belső szabályozási zavarról beszélünk, ami már szervi szinten jelenik meg. Ugyanis a szervezet energiatartalékait szépen lassan kimeríti ez a folyamatos „készenléti állapot”, a stressz. Éppen ezért, ha sokáig, akár éveken keresztül tart ez a trauma, illetve élethelyzet, akkor az eleinte jelentkező néhány kisebb problémából akár a szervek tartós funkcionális zavara is kialakulhat. Ilyenkor már a szervezet öngyógyító folyamatai sem tudnak olyan hatékonyan működni, mint eleinte. Gyakran ilyenkor jelennek meg a különböző allergiák és érzékenységek is. Emiatt a konzultáció során kiemelt figyelmet szentelünk a különböző allergéneknek és anyagcsere problémáknak, mint a [glutén] érzékenység, [laktóz] intolerancia, [fruktóz] és [purin] anyagcsere zavara, melyek sokszor az életmód megváltoztatásával kordában tarhatók, illetve a problémák okának feltárásával és megoldásával akár megszüntethetőek is lehetnek.

A Bio Info Source szemléletmód ezeknek, illetve a már kialakult tüneteknek a figyelembevételével a kiváltó okot keresi, valamint felderíti a szervezet szabályzási zavarait is. Mindezek tudatában a szervezet öngyógyító mechanizmusainak támogatásával és a probléma okának feloldásával segíti a szervezetet a regenerálódásban.

Az ideg- és hormonrendszer

Az emberi szervezet egy bonyolult biológiai rendszer, mely mégis szervezett egységként működik. Ennek oka, hogy a test minden része, minden egyes sejt kapcsolatban áll a szervezet egészével, az összes többi sejttel. Ennek a kapcsolatnak köszönhetően egy belső kommunikációs hálózat alakult ki, ami nem csak egyik helyről a másikra továbbítja az információkat, hanem feldolgozza, értelmezi azokat és reagál is rájuk. Ezt nevezzük ideg- és hormonrendszernek. Ennek a feladata a test különböző részeiből jövő információk összerendezése, a szervezet működésének összehangolása, irányítása. Ezt úgy éri el, hogy idegi és hormonális folyamatokon keresztül jeleket küld a test megfelelő részébe, aminek hatására az adott terület működése valamelyest megváltozik.

Szellemi és érzelmi folyamatok

Emberi létünk fontos részét képezik a mentális és emocionális folyamatok. Ezek az idegrendszeren, elsősorban a vegetatív idegrendszeren keresztül hatással vannak a szervezet működésére. Gondoljunk csak bele, amikor egy negatív érzelmi hatás, vagy trauma éri az embert, akkor pillanatok alatt heves szívdobogás, emelkedett vérnyomás és pulzusszám, verejtékezés jelenik meg. Ez jellemzően nem tart sokáig, ahogy a stressz elmúlik, úgy ezek a folyamatok is normalizálódnak.

Vannak viszont olyan stresszt okozó élethelyzetek, amelyek hosszabb időn keresztül állnak fenn. Ez esetben a folyamat is több ideig tart, és általában valamilyen szabályzási zavaron keresztül pszichoszomatikus problémákat okozhat.

A szervezet energiatartalékait viszont szépen lassan kimeríti ez a folyamatos „készenléti állapot”. Éppen ezért, ha még tovább, akár éveken keresztül tart ez a trauma, illetve élethelyzet, akkor az eleinte jelentkező néhány kisebb problémából akár a szervek tartós funkcionális zavara is kialakulhat. Ilyenkor már a szervezet öngyógyító folyamatai sem tudnak olyan hatékonyan működni, mint eleinte.